Aanraken is een levengevende behoefte en behoort met huid en haar voor altijd bij ons leven. Het houdt ons gezond, gezien en gekend.
 

“When you touch a body, you touch the whole person, the intellect, the spirit, and the emotions.”

Jane Harrington

Aanraken hoort eerlijk te zijn, aandachtig, speels en als een gewenste streling bij intimiteit.

Aanraken en intiem lichamelijk contact maken, knuffelen, strelen en vrijen, liefst een tijdlang opbouwend met dezelfde persoon, bevordert gezondheid, fitness, levenslust, geheugensterkte en meer, zelfs al vindt dit (tijdelijk) met een oefenpartner plaats. Het lichaam kent en maakt het verschil niet.

Aanraken is belangrijk voor de kwaliteit van ons leven. Het is het onzegbare, het ongezegde, het onuitsprekelijke, het woordloze. En tegelijkertijd een reële taal, de lichaamstaal, de overdracht, de verbinding, het voelen, verwarmen, verkoelen, bespelen, in beweging brengen van elkaars energie.

Aanrakingen beïnvloeden direct elkaars huid -ons grootste orgaan- en de onderliggende organen en organismes, lijnen en cellen, verbindingen en stromen, hormonen en ritmes.

Aanrakingen ‘praten’ met het brein (kinesthetisch leren) en doet de goed-voelen-verbindingsstof oxytocine toenemen. Intenser en directer nog is het wanneer we vanaf puberleeftijd gewenste intieme aanraking toevoegen, iets waar we allemaal naar verlangen. Een natuurlijk, authentiek en eerbaar verlangen.

Aanraken is gewoon en tegelijkertijd een kunst, is een deel van ons, zegt gigantisch veel, is onontbeerlijk, is waar we naar snakken wanneer het een tijdje wegblijft.

Aanraken tijdens lijfelijk-intiem coachen van mensen is een vak apart (zie bij NOVIS); het laat zich niet vergelijken met andere beroepen. Er zijn soms wel wat overeenkomsten, maar zodra aanrakingen intiem worden, hebben we het over een gebied dat andere specialisten, zoals medici, haptonomen, fysiotherapeuten, seksuologen, enz., nooit mogen en zullen betreden. 

Intimiteitscoaches raken hun volwassen cliënten wel aan, respect- en liefdevol, praktisch en teder. Bij Aquarion alleen op uitdrukkelijk verzoek, in wederzijdsheid, gesuperviseerd en met een overeenkomst.

Wil je een prachtige video zien over aanraken?  Bekijk hier ‘The hug that helped change medicine’‬