Beroepen

Wij krijgen nogal eens de vraag in interviews welk type mensen bij ons komen met hun verhaal van onervarenheid, omdat je dat niet aan hen ziet. En in welke beroepen ze werkzaam zijn.

Als je er sec naar kijkt, zien we deze beroepen het meest terugkomen bij onze cliënten, gesorteerd op het grootste aantal.

 

  • IT'ers / alles wat met hard- en software te maken heeft, in dienst of zelfstandig
  • techneuten
  • managers
  • ex-priesters of onthouders om andere redenen
  • bankbazen/-employees
  • zorgverleners
  • een enkele boer, slager, muzikant, arts, artiest, healer

De meeste mensen die wij leren kennen, floreren op het werk onder hun niveau. Niet zo gek, als je bedenkt dat ze sociaal niet helemaal uit de verf komen. Dan gaan ze ook niet voor het hoogst haalbare, want de nek uitsteken is gevaarlijk.

Ze kwamen al niet uit de verf tijdens hun studie, en nog eerder in hun jonge jaren, soms al niet als kleuter. Ouders vonden een stil kind wel handig, voor zichzelf, lieten het kind aan zijn lot over, stimuleerden niet om met risico's en avontuur om te gaan. "Ach, nou ja, hij is een beetje verlegen." Ze bevroedden toen nog niet dat een stillerd zelfs een beetje gevaarlijk kan worden.

Velen lieten het sociale bijltje erbij neervallen als tiener, kregen geen gelegenheid zichzelf erotisch te scholen. Ze werden daardoor nog meer over het hoofd gezien. En heel vaak gepest. Door buurkinderen, door meisjes, door studiegenoten, door collega's. Gezinsgenoten vragen niet meer door, bekijken de onervarene een beetje meewarig.

En heden ten dage hebben we te maken met een cultuur waarin we aan de ene kant zeer sociaal zijn, bijvoorbeeld op internet, maar aan de andere kant het nabij komen, het aanraken verleren. En dan hebben we het nog niet eens over een virusaanpak dat aanraken bijna verbiedt.

Verlegen zijn ze allemaal, de mensen die wij meemaken. In aanvang geven ze zichzelf deze titel. Wij onderzoeken samen met hen wat ten grondslag ligt aan die verlegenheid, want dat is maar verzamelnaam, wel een van enorm veel ongemak. Een titel waar je je ook nog weer achter verschuilen kunt. "Ach ja, ik ben te verlegen, misschien later ..."

Alleen al een beetje spontaner worden, doet wonderen, maken wij mee; zoals ons bellen of schrijven.