Liefde begint bij begroeten

Liefde kan pas bloeien als we elkaar werkelijk zien, toelachen, toespreken, voelen en aanvoelen, begroeten dus, zelfs als er handicaps zouden zijn.  

Het mooist is het als de lach echt is en past bij de mondhoeken. 

Het allermooist is het als daarnaast woord en aanraking zo waarachtig zijn, dat we er zelf warm van worden. Dan bereiken we de ander moeiteloos, spontaan. 

" Hey, dag, hoi "

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar succesformules van mensen, veelal komen uit Amerika. Ik las een interessante, zo'n 25 jaar geleden, die ik kan koppelen aan begroeten.

Het ging om jaarboekfoto's van beginnende studenten aan een universiteit. 10 jaar later werd -aan de hand van die foto's- bekeken welke studenten zich gelukkig in het leven noemden en maatschappelijk goed 'scoorden'. 

Wat bleek? De mensen die een waarachtige combinatie hadden van lachende ogen en lachende mond scoorden het best, wat uitgelegd werd doordat ze hun studie hadden afgerond, een goede baan hadden gevonden, in een duurzame relatie samenleefden. Of ze kinderen grootbrachten of niet. Ze waren 'steady'.

Omgekeerd waren er mensen die de studie niet afmaakten, niet aan de bak kwamen wat werk betrof en geen duurzame relaties hadden, laat staan kinderen kregen. Zij kwamen zelfs veel vaker in aanraking met psychische en fysieke problemen dan de andere groep. 

Deze laatste categorie bleken mensen te zijn met een mond die lachtte, en waarbij de ogen niet meededen, op die allereerste foto. Vice versa met de mondhoeken is niet zo aan de orde, want dat is bijna niet te doen, probeer zelf maar eens. 

Nou is er echt van alles op dit onderzoek af te dingen, maar ik vind het  toch interessant op te merken wat er bijdraagt aan het starten van een liefdesgeschiedenis.

En dat is die match tussen lachende ogen en mond. 

Ik stel dat wanneer er niet spontaan, voluit, hartelijk wordt gelachen bij een date, het contact redelijk ontdaan raakt van waarde. "Er was geen klik, geen chemie" zeggen we dan en gaan op zoek naar de volgende persoon. 

Misschien wel zinvol om eens in de spiegel te kijken hoe jouw lach is, of ie waarachtig is, en of je mondhoeken richting je pretogen gaan. Op het juiste moment, dat wel, want een eeuwige of een gebijtelde lach opgeplakt hebben, gaat richting afkeer.

Stel jij je nu ook voor dat je je lach ontwikkelt? Dan is in ieder geval het basale date-ingrediënt aanwezig. Vooral dat je leert je lach spontaan te laten opkomen. Dit is niet tegenstrijdig met elkaar, integendeel, je doet jezelf een liefdeslevensgroot plezier, want wat er heen-en-weer  zoeft over de brug van de lach tussen twee mensen is de liefde zelf. Het is een stralende, inspirerende kwaliteit die jou en de ander doet opleven, oplichten. 

Het begroeten van liefde vanuit het eigen hart is dan begonnen en onderhoudt zichzelf als een perpetuum mobile vivante. De geliefde zal als een magneet aangetrokken worden.

Je hoeft nooit meer te zeggen dat 'er' geen klik was. Want dat is niets anders dan dat jij zelf niet klikte met je eigen hart en je niet deed aan het 'chemisch' cirkelende begroeten van het zelf, wat je dus ook niet uitgezonden had.

Leer begroeten in allerlei vormen, alsjeblieft, voor je te oud-en-onversleten bent .... 

11 gedachten over “Liefde begint bij begroeten”

 1. Excellent blog you have here but I was wanting to know if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article?

  Beantwoorden
  • Hi there, this site does not provide it. If you are an expierenced person I would suggest just to go to tantric trainings and communities.

   Beantwoorden
 2. Thanks for the good writeup. It in truth used to be a enjoyment account it. Look complicated to far delivered agreeable from you! However, how can we communicate?

  Beantwoorden
 3. Hello, all the time i used to check web site posts here in the early hours in the morning, as i love to find out more and more. Laurel Farly Kasevich

  Beantwoorden
 4. Hi there colleagues, good piece of writing and pleasant arguments commented at this place, I am really enjoying by these. Nancey Ryan Ula

  Beantwoorden
 5. I really enjoy looking through on this website, it has got fantastic content. “Beware lest in your anxiety to avoid war you obtain a master.” by Demosthenes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie